Skip to main content
Preventie

Praktische skills

Deze maand gaan we het vooral hebben over praktische dingen die niet alleen je band kunnen versterken, maar ook zeker je hond kan helpen en veel ongemakken kunnen voorkomen. Wij verzorgen onszelf natuurlijk iedere dag, we houden onze nagels bij: het alternatief is een nagelsalon. We borstelen of kammen ons haar: het alternatief is een kapper. We wassen ons gezicht en lichaam: het alternatief is een dermatoloog of zelfs een doktersafspraak. Persoonlijke hygiëne is namelijk gewoon erg belangrijk, zowel voor onze mentale staat maar ook de gezondheid. 

Observeren

Stel, je bent in het bos aan het wandelen met je hond en hij staat ineens stokstijf stil en wil niet meer verder lopen. Wat doe je? Probeer je verder te lopen, draai je om of blijf je stilstaan en wacht je? Misschien is er iets spannends iets verderop, heeft je hond ergens in gestaan of is je hond gewoonweg klaar met lopen omdat de wandeling net te lang was? Dit zou een situatie kunnen zijn waarbij de oplossing te zien was als je je hond even observeerde voordat je zou handelen. Er zijn vaak situaties waar je mensen meteen nadat er iets gebeurd (of juist niks gebeurd) zien handelen. De verkeerde of de goede handeling, dat maakt in dit verhaal nu niets uit. Wel kun je uit eerdere situaties waar je in hebt gezeten leren wat je hond op dat moment, en volgende momenten nodig heeft en hoe je het beste kunt handelen, of juist niet. Het kan ook voorkomen dat je je hond kunt helpen door niets te doen. Laat je hond kijken, snuffelen of wat hij dan ook op dat moment nodig heeft. Wie weet loopt hij zelf wel terug óf juist krijgt hij het zelfvertrouwen om de situatie zelf in te schatten. 

Wanneer wij onze honden observeren weten we meestal wel het verschil tussen angst, speelsheid of agressie. We kunnen de meeste signalen onderscheiden, weten dat onze hond bijvoorbeeld niet tegen drukte kunnen of juist erg goed overweg kan met puppy’s. Een hond komt bijvoorbeeld bij dierenarts binnen, begint zichzelf ineens te krabben, gaat ijsberen en uitschudt voelt zich een aantal keer uit. De hond heeft geen huidallergie en is niet nat, dus waarom gedraagt je hond zich zo? Dit is de manier van de hond om zijn zenuwstelsel te kalmeren, zijn stress te verminderen en om te gaan met een omgeving die hij als bedreigend beschouwt. 

Er komen meestal een reeks signalen voorbij voordat een hond uitvalt of erger. Wat men vaak zegt is dat hun hond ‘ineens uit het niets blafte en uitviel naar een mens of andere hond.’ Van belang is dat mensen leren dat hun hond alles in zijn arsenaal laat zien dat de situatie niet oké is en dat hij er moeite mee heeft vóórdat hij in een situatie beland waarin het echt niet meer ging, en dus zijn laatste redmiddel uitvallen was. Al was dit misschien in een span van enkele seconden, een hond gaat niet uit zijn plaat voor niets. 

Wij moedigen mensen dan ook aan om hun honden meer te observeren zodat zij uiteindelijk zelf bepaald gedrag en signalen kunnen opmerken. Als je hond zijn lippen likt als hij met een andere hond neus aan neus staat en zich direct na de begroeting uitschudt kun je aannemen dat hij licht gestrest is tijdens ontmoetingen met andere honden. Als je dit weet, kun je negatieve ervaringen voorkomen door de begroeting aan de lijn kort te houden zodat het niet verder escaleert dan de gele vlaggen. In reguliere hondenscholen wordt vaak aangeraden de honden erg kort te houden wanneer zij andere honden begroetten. Zo kun je hen sneller terugtrekken als het escaleert. Iets van ‘beleefdheidsregels’. Wij raden aan meer aandacht te besteden aan de lichaamstaal van de honden in plaats van een standaard reeks regels van vroeger te volgen. Als iemand je vraagt of hun hond jouw hond mag begroeten, kijk eerst hoe beide honden zich gedragen en of dat zij elkaars blikken vermijden, de grond snuffelen of bijvoorbeeld de andere kant op leunen. Dit laat zien dat een of beide honden liever geen ‘hallo’ willen zeggen, communicatie hoeft namelijk niet altijd neus aan neus. 

Lijnvoering

Met het hebben van een hond zal deze uiteraard naar buiten moeten kunnen! Een broodnodige skill die voor rust voor jullie beide nodig is, een een goede lijnvoering. Dit is eigenlijk naast dat je hond comfortabel genoeg is om buiten te komen, de basis van iedere wandeling. Hoe je aan het uiteinde van de lijn omgaat met zowel de lijn als de omgeving kan ervoor zorgen hoe je hond zich tijdens de wandeling gedraagt. Als je al haastig de deur uitloopt en loopt te klungelen met de lijn kan er al voor zorgen dat je hond onrustig wordt waardoor de wandeling misschien minder plezierig wordt. Ook als de lijn te strak of te los staat, de hond te kort (of te lang!) houdt, je signalen niet duidelijk genoeg zijn of een combinatie hiervan kan ervoor zorgen dat je hond kan uitvallen ‘terwijl hij dit normaal niet doet’ omdat hij stress ervaart. Onderstaande is de link naar de pagina waarbij Barbara haarfijn uitlegt wat de lijnvoering techniek is die wij gebruiken en aanraden! Dit met behulp van video’s tijdens de uitleg!
Leer hier meer over de lijnvoering!

Het verschil weten tussen lijnvoering en je hond sturen is ook belangrijk. Barbara heeft hiervoor al eerder een duidelijk artikel geschreven.

Wat als je de juiste lijnvoering techniek al onder de knie hebt, en je komt in een situatie waar zowel jij als je hond niet comfortabel zijn? Stel je ziet in de verte een hond aan komen lopen waarvan je weet dat je hond niet mee overweg kan. Preventie preventie preventie! Probeer om te draaien, de weg over te steken of een auto/ander object tussen jou en de aankomende hond te zetten. Het allerbelangrijkste, probeer rustig te blijven. Als je meteen gestrest overkomt op je hond is er een grote kans dat je hond meteen merkt dat er een spannende situatie aan staat de komen zelfs voordat hij de andere hond ziet. Op dit alles gaan we meer over in tijdens onze cursussen zoals bijvoorbeeld de ontspannen wandeling-minicursus en de gedragswandelingen

Medisch voorbereid

Wanneer je een hond neemt, of er al een in huis hebt is het misschien fijn voor zowel je hond als jezelf om meer te weten te komen over hoe je moet handelen als je hond zich verstapt of een wondje heeft. Ook ras specifieke aandoeningen zijn erg belangrijk om te herkennen wanneer je weet welk ras(sen) je hond is! Lees je in over hoe je een maagkanteling kan voorkomen én herkennen, hoe patella luxatie eruit ziet, HD, ED en hoe syringomyelie zich uit. Overhitting, onderkoeling en wormen in je hond zijn ook belangrijk om te kunnen herkennen. Het herkennen van ziekte en verwondingen kunnen al veel erger voorkomen. Als je ergens met je hond bent, ver van huis en verder van je huidige dierenarts is het ook altijd slim om het adres van dierenarts in noodgevallen in je broekzak te hebben. Je zult dan misschien ook minder snel in paniek raken. 

Wanneer je hond een ongeluk heeft gehad of is aangevallen door een ander dier is het uiterst belangrijk de fysieke verwondingen zo snel mogelijk te behandelen. Maar we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat een hond ook zeker mentale en emotionele trauma kan krijgen na een aanvaring. Deze kunnen zich heel klein en nauwelijks zichtbaar uiten of extreem zoals extreme angst voor een omgeving, situatie, sensorisch, dier of mens. Er moet dan ook gehandeld worden in het belang van de gemoedstand van de hond, om erger te vermijden of zelfs te voorkomen. 

Wat is nu fijn om in huis te hebben? In mei hebben we het over preventie gehad. Wij als mensen hebben paracetamol in huis, pleisters en hoestdrankjes. Een groot deel zit ook aan de antidepressiva en/of hebben medicatie in huis om tot rust te komen. Waarom zouden we dit ook niet voor onze honden in huis hebben? Just in case! Of je hond nu aan de dunne is, of geconstipeerd, het is altijd fijn om te zorgen dat je iets in huis hebt om je hond te helpen door bepaalde periodes heen te komen. Als je hond iets heeft meegemaakt wat erg spannend is, of juist nog een spannende situatie tegemoet komt is het fijn om voorbereid te zijn. Onderstaande lijst is een goed begin. Beste scenario is dat je het nooit nodig zult hebben, maar helaas is er altijd wel een situatie in jullie leven samen waarbij je extra hulp nodig hebt. 

Medicatie

Er zijn niet veel honden medicatie in ampulvorm, maar wanneer je deze wel krijgt dan is het misschien handig om te weten dat deze achter in de keel gegeven moeten worden. Wanneer je deze in de bek geeft, gaan ze open en komt de medicatie in de bek. De medicatie zit in een ampul doordat deze pas in de maag moet worden opgenomen. Altijd achterin de keel dus! Gewone tabletten en medicatie tenzij anders aangegeven kunnen gewoon met een snackje gegeven worden. 

Vachtverzorging

Van dagelijkse verzorging tot eens in de week, de tijd die je met je hond besteed aan hun vacht bouwt natuurlijk een band op. Dieren houden hun eigen vacht bij, maar ook vaak elkaars vacht om een band op te bouwen. Maar ook omdat het kalmerend werkt. In bepaalde situaties wordt het gebruikt als mechanisme om met stress om te gaan. 

De vacht zelf bijhouden hoeft ook geen uren te duren en je hoeft niet alles in een keer te doen. Ik deed de ene dag een poot en een paar dagen later de andere. Dit was voor ons goed te doen. Hierna kwam er altijd een knuffelmoment!
Wanneer je zelf de vacht van je hond thuis al bijhoudt, hoeft je hond minder naar het trimsalon. En de keren dat hij naar het trimsalon gaat, duren minder lang. Dit kan weer voor minder stress zorgen én is natuurlijk beter voor de portemonnee. Vachtverzorging voor je hond kun je natuurlijk leren van de trimmer of van een trimcursus. Zo weet je welke borstels en scharen je het beste kunt gebruiken. 

Nog een enorm voordeel van zelf de vachtverzorging doen is dat je zelf goed in de gaten kan hebben wanneer je hond niet goed in zijn vel(vacht) zit. Van plekjes waar meer haar loslaat, meer geur, jeuk, meer vettige vacht tot warme plekken. Warme plekken onder de vacht kunnen duiden op onderliggende pijn. Een andere geur of een vettige vacht kan weer te maken hebben met verkeerde voeding, ziekte of vachtverzorging. Ook de algemene gezondheid van de vacht kan voor zich spreken. Wanneer je de vacht van je hond leert kennen, merk je veel sneller op wanneer deze dof wordt of de ruiperiode ineens anders is. 

Je raakt ook verschillende plekjes op het lichaam aan. Als je hond ineens niet meer comfortabel is als je de de staartbasis aanraakt, dan zit de kans er dik in dat je hond hier last heeft. 

Met het correct borstelen van je hond, maar ook met je handen door de vacht van je hond halen krijg je ook de bloedsomloop van je hond op gang. Een lekkere rustige massage kan veel voordelen hebben. Je hond krijgt ook meer lichaamsbewustzijn!

De grootste nee van vachtverzorging: parfum. Er is geen enkele reden waarom een hond parfum nodig zou moeten hebben. Ook al kijken we alleen al naar welke chemicaliën er in parfum zitten, ze zijn allemaal gevaarlijk voor honden. De geuren zijn juist belastend voor de hond, zelfs voor honden in de buurt! Honden hebben een ontzettend goede neus. Helaas zit er ook in veel hondenshampoos parfum of ‘fragrances’. Er zijn gelukkig steeds meer natuurlijke shampoos op de markt, zonder chemicaliën. Hondenparfum is voor de mens, nooit niet voor de hond zelf. Als de hond ineens anders of sterker ruikt, dan kan er meer aan de hand zijn. Als je producten gebruikt om de normale hondengeur te onderdrukken dan is het misschien slimmer om bij de speelgoedwinkel een pluchen hond te halen. 
Parfums zijn ze voor ons ook niet bepaald veilig, echter wij kiezen er voor. Parfum en de andere naam van parfum: fragrances, zijn vrijwel altijd chemisch. Dit is niet hetzelfde als essentiële natuurlijke oliën. Natuurlijke oliën, indien gebruikt op de juiste manier zijn fantastische producten. Kijk naar bijvoorbeeld Bach druppels!  

Oog, neus en oren

Voor honden is dit niet veel anders, te lange nagels kunnen zorgen voor pijn met lopen. Vieze ogen kunnen zorgen voor oogziekten en te lang haar voor de ogen is natuurlijk ook gewoon niet fijn. Maar bij honden, zolang we hier niets zelf aan doen kan het problematisch worden voor je hond. Wat is het alternatief? 

Koop bijvoorbeeld een goede nagelschaar óf dremel en houdt de nagels van je hond zelf bij. Let hierbij wel op dat de nagelschaar goed scherp is zodat de nagel in één keer geknipt kan worden zonder dat er in de nagel geknepen wordt. Vergeet ook niet dat je er niet in één keer mee gaat beginnen. Een schaar kan eng zijn en een dremel kan luid zijn. Als de nagels van je hond erg groot en hard zijn kan een dremel zeker fijner zijn. Laat echter de hond eerst wennen aan het geluid. Laat je hond weten dat de dremel aangaat, zet deze aan en weer uit. Klaar! Als je hond er goed op reageert, kun je de dremel misschien enkele seconden langer aanzetten, en weer uit. Als je hond er op een gegeven moment aan gewend is en merkt dat het geluid zelf niet spannend (meer) is, zou je de dremel aan kunnen zetten terwijl je de poot van je hond optilt. Stap voor stap kan je hond eraan wennen. Kom je er zelf niet uit? Neem gerust contact op met ons!

Wat zijn de voordelen van het bijhouden van je eigen hond zijn nagels? Het is een activiteit die anders als stressvol ervaren kan worden vooral wanneer dit gedaan wordt bij een regulier trimsalon of de dierenarts. Daarbij houdt je de nagels van de hond ook makkelijker kort waardoor hij ook geen ongemakken krijgt met lopen. Als de nagels niet op tijd geknipt worden dan blijft het leven ook groeien. Als je er te lang over doet om de nagels bij te houden en je uiteindelijk de nagels wilt gaan knippen dan is er dus een grotere kans dat je In het leven van de hond knipt en dit kan zeker heel pijnlijk zijn. Niet iedereen gaat om de paar weken naar de trimmer met hun hond of naar de dierenarts om de nagels bij te houden. Daarom is het slim om ze zelf ook bij te gaan houden, hiermee voorkom je de grootste ongemakken. Er zijn trimsalons die je tips en adviezen kunnen geven hoe je de nagels het beste kunt knippen, en of een schaar of dremel beter is voor het type nagels van je hond! 

Als je uiteindelijk onder de knie hebt hoe je de nagels van je hond kunt kort houden, is er ook nog het punt dat je hond het misschien helemaal niet zo leuk vindt. Bij pups adviseren wij dan ook je hond al meteen voor te bereiden op bijvoorbeeld de trimmer, fysiotherapeut en dierenarts. Door iedere dag de pootjes lichtelijk aan te raken, op te tillen en je hand te strijken over de rest van het lichaam. Langzaam kunnen zij er dan aan wennen om op verschillende plekjes aangeraakt te worden, en dat dit niet spannend hoeft te zijn. Als je al een hond hebt die het zeer ongemakkelijk vindt om aangeraakt te worden bij bijvoorbeeld de poten, zou je ook helemaal vanaf het begin kunnen beginnen, net als bij pups. In het ergste geval is het mogelijk om met een muilkorf te werken. Dit hoeft zeker niet als straf ervaren te worden! Je kunt op een hele positieve manier je hond aan een muilkorf laten wennen. Het bijhouden van de nagels is nu eenmaal erg belangrijk, net als de ogen en de oren van je hond. 

De ogen en oren bijhouden van je hond, wat bedoel ik hier mee? Te veel doen met de ogen en oren van je hond is natuurlijk niet goed. Maar bijhouden betekent niet alleen dat je er iets aan moet doen, het is ook gewoon het in de gaten houden of dat de ogen schoon zijn en blijven en dat de oren hun normale kleur hebben, niet dik, jeukerig of vies zijn. Als de oren van je hond schoon zijn en normaal ruiken, niets doen! Zalfjes en druppelen hoort gedaan te worden door de dierenarts, tenzij anders geadviseerd. Uit jezelf medicatie gebruiken in het oor van je hond kan meer kwaad doen dan goed, zelfs holistisch. Het kan ervoor zorgen dat de zuurgraad van de oren uit balans raken en juist daardoor problemen kunnen ontwikkelen. Wat je wel kunt doen is overtollig oorsmeer en viezigheid verwijderen met een gaasje. Ook hierbij geldt dat je moet uitkijken dat je niet overboord gaat en dit te vaak doet. Je kunt altijd voor advies bij je dierenarts terecht.