Skip to main content

Basis lijnvoering

Hier zie je de basis van de lijnvoering met behulp van een boom.

Een hand zorgt steeds voor het opbossen van de lijn. Ik gebruik hier een 5-meterlijn, maar het kan met elke lengte lijn.
– Hou je ellebogen dicht bij je lichaam. Ga je te ver uitstrekken, dan heb je te veel lijn tussen je twee handen. Ik noem het ook wel t-rex-armen!
– Knijp niet met je vingers/duim de lijn vast in de hand waar de lijn doorheen glijdt. Uiteraard moet dat wel even als je overpakt of de hond wat afremt. 95% van de tijd is die hand alleen een open doorgeefluik.
– Let op dat je een L-vorm ziet: een strakke (geen trekkende) lijn tussen de hond en je ene had, maar ook (heel belangrijk) tussen jouw twee handen. Een slappe lijn daar betekent dat je met 1 hand aan het werken bent, en dat wordt bij bijna elke hond te zwaar.

Eddie wil graag naar buiten

Deze filmpjes nam ik op toen ik net Covid had. Omdat ik in quarantaine zat, had Eddie al even niet met mij gewandeld, en dat vond hij heel spannend. Als ik niet de lijnvoering had gebruikt die we jullie leren, had hij me zeker meegetrokken en was hij heel wild geworden.

Eddie wil graag naar buiten

Kijk tijdens het zien van de video’s eens goed naar mijn handen!

Eddie wil graag naar buiten

Eddie kan net als een pup heel goed en lang stilstaan. Soms omdat hij het spannend vindt, soms omdat hij eigenlijk een andere kant op wil dan ik…

Eddie wil graag naar buiten

Wanneer we de lijnvoering goed gebruiken, kunnen we de hond gemakkelijk ondersteunen in het wachten.

In het laatste filmpje oefenen we de eerste stap van het hierkomen

Dit mag je thuis op een rustig moment gaan oefenen. Denk erom dat de hond nog NIETS snapt van dit gebaar. Hij hoeft alleen te gaan leren dat die hand in de lucht iets lekkers betekent. Gebruik het verder nog nergens, zeker als je hond het heel snel op lijkt te pakken.
Oefen een paar keer per week, maar nooit meer dan 2 keer per dag (paar minuutjes per keer). Heeft je hond geen interesse? Dan is het niet het goede moment. Wacht geduldig tot je hond het doorheeft en reageer dan metéén door met je hand een overdreven strooireactie te maken! Kijk naar het filmpje voor de instructies.