Skip to main content

Wanneer je opzoek gaat naar de perfecte hond of de perfecte opvoeding voor je hond kan het zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. En dat kan kloppen! Want er is geen ‘one-size-fits-all’ als het gaat om honden. Maar ook lijkt het gras soms toch echt groener aan de overkant. Bij buurman A en E lijken de honden wel ontzettend relaxed en rustig als zij aan het wandelen zijn, maar Kareltje lijkt moeite te hebben Pietertje aan de overkant. Hondenprofessionals hebben óók niet de perfecte honden. Deze maand gaan wij het hebben over de ‘perfecte’ hond.

De perfecte herplaatser

Vooral na het afgelopen jaar zijn herplaatsers erg gewild geworden naast dat er een gigantisch aanbod is. Het is natuurlijk fantastisch om een herplaatser een nieuw huis te geven indien je klaar voor bent. Het is mooi dat mensen er bewust van zijn dat er een goede match tussen kan zitten en dat je zeker niet altijd voor een pup hoeft te gaan. Het nemen van een herplaatser betekent dat je vaak al veel informatie over het karakter hebt voordat je de keuze maakt om de hond in huis te nemen. 

Hoe vaak hoor je mensen wel niet die zeggen ‘’Als ik het geld en de ruimte had, zou ik ze allemaal in huis nemen!’. Dat is ontzettend lief om te zeggen natuurlijk, en er zitten dan ook meestal geen ‘kwade’ gedachten achter. Maar het opvangen van honden zal geen doel op zich moeten worden. De reden waarom mensen kiezen voor herplaatsers is omdat vaak het karakter al bekend is. Hierdoor kan er beter worden bepaald of dat het karakter en de individuele behoeften matchen met de nieuwe familie. Je neemt een hond immers in huis als familielid, niet omdat je, even om met de deur in huis te vallen: een reddings complex hebt. 

Wanneer je kijkt naar social media, zie je wel eens een herplaatser voorbij komen dankzij de gerichte advertenties die we steeds meer in het leven lijken te krijgen. Een keer zoeken en je blijft ze tegenkomen. Als je de berichten wel eens aanklikt zie je veelal mensen die de persoon van alles naar het hoofd gooien. Van succes wensen naar ‘hoe durf je dit je hond aan te doen’. Na mijn eigen ervaring met mijn hond weet ik hoe moeilijk zo’n beslissing kan zijn. Met hem gaat het fantastisch, bij mij kan dit nog maanden duren voordat het weer ‘goed’ gaat in dit aspect. Je weet niet hoe de situatie is achter de schermen en hoe moeilijk het is om de keuze te maken. Soms is het beter je mening in te slikken en door te scrollen, maar dat blijkt nog moeilijk te zijn voor sommigen. 

Het komt wel eens voor dat een hond herplaatst wordt door een bepaald gedrag dat niet past in het plaatje van het gezin. Of een hond die uit een erg slechte situatie komt. Je kan deze hond in huis halen met de gedachte dat het ‘rugzakje’ wel mee valt. Maar het kan ook tegenvallen. Dan kan het dus voorkomen dat het véél meer werk is dan je had gedacht, dit kan voor frustratie zorgen vanuit beide kanten. Uiteindelijk is een hond natuurlijk altijd veel werk, of het nu een pup is of een volwassen hond. Doe altijd bij iedere hond, ongeacht de leeftijd of situatie altijd je huiswerk en vraag na over de geschiedenis als deze bekend is. Ook als deze niet bekend is, is het belangrijk om te vragen hoe de hond zich gedragen heeft in de tijd dat hij bij het (pleeg)gezin, asiel of organisatie is gehuisvest. Het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn als het toch heel anders uitpakt dan je had verwacht en jezelf vol frustratie zit. Maar ook voor de hond, want dit is de reden waarom veel honden opnieuw herplaatst worden, keer op keer. Dit kan voor een neerwaarts spiraal zorgen waardoor de hond steeds meer moeite zal hebben om een mens te vertrouwen. 

Een hond kan gestrest zijn maar natuurlijk ook blij als hij eindelijk in een huis geplaatst wordt. Hij weet echter nog niet wat hij kan verwachten. Geef de hond dan ook de tijd. Soms duurt het weken, maanden of zelfs jaren! Als je een herplaatser in huis neemt, en hem binnen enkele weken al weer herplaatst omdat de hond zich niet gedraagt naar jouw verwachtingen, dan is een herplaatser misschien niks voor jou. De hond zal hier alleen maar meer negatieve ervaringen mee oplopen, die hij weer mee brengt naar het volgende gezin. Probeer nog geen grote wandelingen te lopen, het belangrijkste is dat de hond went aan jou, het huis en het gezin. Het leven van de hond staat op zijn kop, een klein rondje rondom je eigen huizenblok zou al teveel kunnen zijn. Als de tuin een optie is, zou ik dat zeker doen om overbodige prikkels te vermijden. 

Mismatch

Ook een herplaatser kan uiteindelijk een mismatch zijn. Dus soms moet je een herplaatser, herplaatsen. Ja ook dit is een situatie die voorkomt en lastig is. Soms kan de hond niet aarden op de locatie waar je woont en is verhuizen geen optie. Een buurtgenoot van mij heeft een herplaatser en woonde ontzettend mooi en groen, echter haar Roosje wilde niet lopen. Ze bevroor het moment dat ze buiten kwam en ze liep eigenlijk alleen nog maar met haar naar een locatie, zette haar neer en liet haar in alle rust alles opnemen. Daarna ging ze weer naar huis. Het ging gewoon echt niet. Het huis waar ze woonde moest grof gezegd, plat. Ze is dus verhuisd naar een flat en Roosje kwam helemaal uit haar schulp. Soms kan de locatie ook wel echt iets doen met de psyche van een hond (maar ook met ons!). 

Misschien blijkt het toch te druk te zijn in huis voor de hond of is er geen chemie tussen jullie. Ook dan is er niets om je voor te schamen. Je kunt in dit geval beter de hond helpen door een andere plek te vinden waar hij wel kan aarden dan allebei je door een heel hondenleven door te moeten worstelen. 

Vergeet ook niet, hoe dit ook klinkt, dat je hond je niets verschuldigd is en niet ‘dankbaar’ hoeft te zijn. Een gezinslid neem je uiteindelijk natuurlijk niet in huis om deze te redden, maar om het gezin compleet te maken. 

Misschien klinkt deze blog even een beetje hard, maar het gaat hier vooral om het informeren voor mensen die een herplaatser zoeken. Iedere hond is een individu natuurlijk! Het kan bij iedere hond heel anders lopen. Misschien is Max de kruising briard x stafford wel helemaal jouw perfecte herplaatser. 

De perfecte opvoeding

Als je een nieuwe hond in huis neemt krijg je waarschijnlijk van iedereen goedbedoeld advies of een side-eye wanneer zij het ergens niet mee eens zijn. Dat is prima! Iedereen doet het op zijn eigen manier en het is ontzettend vermoeiend om je met iedereen zijn manier bezig te houden. Iedereen is het wel eens, oneens met een ander. Zolang het blijft bij tips en advies en je niet gedwongen wordt dit te volgen. 

Zoals we weten, fouten maken is menselijk. Ook als het gaat om het opvoeden van onze honden. Hondenprofessionals hebben natuurlijk ook ergens moeten beginnen. ‘Vroeger’ heb ik ook naar de dominantie theorie gehandeld. Eenmaal toen ik mijn eigen hond had merkte ik dat het absoluut niets voor hem was en ben ik meteen begonnen met verschillende cursussen en opleidingen voor mijzelf om meer over hondengedrag te leren. Wij zaten vrijwel meteen op een lijn met alles en voelden elkaar ontzettend goed aan. Juist omdat wij elkaar de ruimte en tijd gunde om elkaar te leren kennen zonder commando’s. Heb ik nu spijt dat ik vroeger op een totaal andere manier omging met onze honden? Ja natuurlijk, maar ik weet nu beter. Mijn omgang met honden is natuurlijk nog steeds niet perfect en dat zal het ook nooit zijn. Je blijft je hele leven door leren over gedrag en wat iedere individuele hond nodig heeft. Dus ook al heb je elkaar nu goed onder de knie, je volgende hond kan een hele andere benadering nodig hebben. Je hond nu trekt het misschien niet om iedere dag 2x per dag een lange wandeling te lopen en dan ook nog eens te spelen met zijn beste vriend in de derde wandeling. Het kan net teveel zijn. Maar je volgende hond heeft misschien wel een betere tolerantie voor prikkels. Mijn honden vanuit huis waren echt dag en nacht. Onze bouvier hield ontzettend veel van mensen en kon daadwerkelijk altijd los lopen. Ze vond het heerlijk om een kleine ronde te lopen en daarna weer bij ons in een dekentje te kruipen. Echt een huismus. Onze Boerboel houdt ontzettend van ondernemen in de bossen. Ze kan hier echt van genieten. Contact met ons heeft ze ook wel, maar meer sporadisch. Helemaal prima! 

Het beste wat wij kunnen doen voor onze honden, is er voor onze honden zijn en hen opvoeden op een manier die het beste past bij hun individuele behoeftes. En weet je? Als je een rotdag hebt gehad en je een keer uit je slof schiet omdat je hond iets doet wat nét echt even teveel is om mee te om te gaan, dat is óók menselijk.

De perfecte hond

Niemand van ons is perfect, ook onze honden niet! Ja, voor ons is onze hond de knapste, mooiste en slimste van alle honden op aarde. Toch als je online zoekt naar een product of dienst, draaien er veel om de ‘perfecte hond’ te creëren. De dieren industrie promoot het idee dat er een ‘perfecte’ hond is voor iedereen. De perfecte hond

‘’The perfect dog is house-trained, safe with children, friendly,      
obedient, healthy, and long-lived''

Wil jij een perfect luisterende hond? Doe dit!
Zo voed je een puppy perfect op
Zo train je de perfecte hond!”

Wat is nu volgens veel mensen de perfecte hond? Wie zou er nou een hond willen die álles doet wat je hem vraagt, altijd perfect langs je loopt met wandelen en

Eigenaardigheden zijn nou juist datgene wat een hond uniek maakt. Het kan zijn dat je in je jeugd je een huisdier hebt gehad waarvan je niet helemaal zeker meer bent wat zijn naam was. Maar je wel nog goed weet dat hij altijd héel erg enthousiast werd je gymsokken zodra je thuis kwam en je tas neerzette, en deze maar al te graag meteen uit de tas jatte. 

Sony Aibo

Het idee van een pup kopen en verwachtten dat deze binnen no-time zindelijk is, strak langs je loopt, zijn hele leven gezond, vriendelijk en goed met kinderen is, is nogal onrealistisch.

Maar met deze easy-walker zal je hond zich perfect gedragen!
Deze magische quick-fix is maar €50!
Lees dit boek en je hond doet alles wat je wilt, wanneer je wilt!

De onrealistische standaard is bij ons mensen al te lang aanwezig, ook bij de hond. Mensen vergelijken zichzelf vaak met een ander, maar stiekem wordt dat ook veel gedaan met honden. Als de jonge collie van de buurman rustiger is en sneller luistert dan jou collie, kun je denken dat het aan jou of je hond ligt. Jullie hebben immers hetzelfde ras! Dit kan voor frustratie zorgen. Maar iedere hond is anders, zijn eigen individu. En soms, is dit nou juist het mooie. Stel je voor dat iedere hond op dezelfde manier zou reageren, luisteren en alle eigenaardigheden eruit getraind zouden kunnen worden. Niet alleen zou dat ontzettend saai zijn, maar ook zou je de honden niet meer herkennen aan hun gedrag. 

Je hond is al perfect. Soms zouden we het script om moeten draaien en moeten kijken hoe wij beter zouden kunnen zijn voor onze honden. 

Het perfecte ras

Vaak wanneer mensen de keuze hebben genomen een hond te nemen gaan zij er vanuit deze zo op te voeden zodat hij helemaal in hun levensstijl past. Ze kiezen een ras met bepaalde ras eigenschappen en verwachten dat deze hond ook zeker binnen dit plaatje valt. Je neemt immers een vizsla om mee te joggen of een Duitse dog om mee te luieren, toch? De hond is thuis en je bent een paar maanden verder en je merkt dat je Duitse dog toch meer behoefte heeft aan langere stukjes lopen of je vizsla liever rustige slenter en snuffel wandelingen maakt. De stereotypische quizjes zoals ‘vind je ideale hondenras’ zijn leuk maar men vergeet vaak dat iedere hond naast bepaalde ras eigenschappen en/of lichamelijke limieten ook nog een eigen karakter hebben. Wat voor de ene hond kan werken, werkt misschien niet voor de ander, ook al zijn ze van hetzelfde ras of zelfs hetzelfde nest. 

Ras zegt niet echt veel over een hond zijn karakter. Als je je in gaat lezen over het karakter van een labrador en je verwacht een grote kerel die iedereen en alles fantastisch vindt, maar uiteindelijk een wat afwachtend type is en meer ondersteuning nodig heeft, kun je misschien teleurgesteld zijn. 

Er zijn veel onderzoeken gedaan over de laatste jaren over waar de eigenschappen van honden nu vooral vandaan komen. Honden blijken steeds verder af te wijken van de standaard ras eigenschappen (conform gedrag) doordat er gelukkig steeds meer voor de gezondheid van de hond wordt gekozen. Dit in tegenstelling tot tientallen jaren geleden waarbij honden gefokt werden om bepaalde taken uit te voeren. Gedrag zit uiteindelijk ook in de DNA. Naast deze specifieke ‘werk’-eigenschappen is ook het karakter van een hond deels genetisch bepaald. Een moeder die veel stress heeft doorstaan tijdens haar leven en zwangerschap kan helaas ervoor zorgen dat het nageslacht minder goed tegen stress kan. 

  • Uiteraard moeten we niet vergeten dat omgevingsfactoren en vooral de eerste maanden in het leven van een hond ook een enorme rol spelen hoe een hond zich uiteindelijk ontwikkeld. 

Je kunt ras eigenschappen zeker gebruiken als een leidend draad, vooral wanneer je voor het eerst een hond neemt. Als het om gedrag gaat is het misschien slim om samen met een gedragskundige naar een nest te gaan kijken of een paar keer af te spreken met een goede fokker die het beste voor het met hun honden en ook daadwerkelijk kennis heeft.