Skip to main content

Soms komen er in het leven moeilijke keuzes, enkele daarvan kunnen met je hond te maken hebben. Überhaupt al of dat je een hond, nu in je leven moet nemen. Misschien is je woonsituatie op dit moment niet stabiel of heb je minder geld en zou je een hond gewoon niet kunnen bekostigen. Stel, je hond is ‘op’, of dat nu door lichamelijke klachten komt of door ouderdom. Wanneer is het de juiste tijd om je hond te ‘laten gaan’? Iedereen heeft overal zijn eigen mening over. Grote kans dus dat je gek word van alle informatie uit je omgeving. Dit wordt voor mij persoonlijk een maand met zeker één moeilijke en zeker ook emotionele blog.
Lindy | B-Dog

Herplaatsing

Je weet nooit hoe je leven gaat lopen. Wie weet ben je ineens niet meer mobiel, kunnen je dieren niet samen of raak je je huis kwijt. Er zijn verschillende redenen waardoor je misschien niet meer voor je geliefde hond kunt zorgen. Voor jou is die reden, een geldige reden. Iets waar je jezelf niet voor hoeft te schamen of te verwijten. Het kan ons allemaal overkomen. Er heerst een enorm stigma over het herplaatsen van een huisdier. Je kan een enorme hoeveelheid negatieve reacties krijgen, vooral in de periode waar we nu leven met de ‘Corona pups’. Wanneer je een weloverwogen keuze hebt gemaakt destijds om een huisdier te nemen, valt er je niets te verwijten. 

Ook ik heb bijna 6 jaar geleden een hond genomen. Inmiddels een paar weken geleden heb ook ik afscheid moeten nemen door onvoorziene omstandigheden. Ook ik zat al een hele poos niet lekker in mijn vel omdat ik de keuze al maanden van te voren in mijn hoofd had gemaakt maar dit niet hardop durfde te zeggen. Het is inmiddels een paar weken geleden en de helft van mijn familie weet ook nu nog van niets. Het is niet alleen schaamte of verdriet maar stiekem kun je ook gewoon boos op jezelf zijn. Echter, wanneer je de gedachtes in je hoofd hebt, is dit niet voor niets. Ik heb het niet voor mijzelf gedaan, maar echt voor mijn hond. Ik ben op het moment emotioneel niet in staat om er zowel voor mijzelf te zijn, als mijn hond. Een hond merkt meer dan je denkt. Hij werd steeds zieker, alhoewel de uitslagen en onderzoeken op vrijwel niets uitkwamen. Uiteindelijk moest ik de beslissing wel maken. Nu hij stabiel woont, is het echt duidelijk dat zijn ziektebeeld voornamelijk kwam vanuit de stress die hij bij mij ondervond. 
Uiteindelijk is het een ontzettende, moeilijke beslissing. Voor adviezen kun je rondvragen in je omgeving, maar uiteindelijk ligt de beslissing bij jou en je gezin. Mensen kunnen naar zijn en zich afvragen of dat allemaal wel goed is voor je hond, maar je doet het uiteindelijk voor de welzijn van je hond.
Als eerste hulplijn voor het herplaatsen zul je altijd even moeten kijken of dat je een contract hebt met bijvoorbeeld de stichting, fokker of opvang waar jij je hond vandaan hebt. Verder zijn er stichtingen en websites die je hierbij kunnen helpen.


Je hond laten gaan

Misschien heb je het al eens meegemaakt, je hond laten inslapen. Vaak hoor je verhalen dat wanneer je hond ‘op’ is en je de afspraak hebt gemaakt of de beslissing in je hoofd hebt gemaakt dat je hond ineens weer opleeft voor een tijdje. Dan ga je twijfelen, is dit de juiste beslissing of moet je de afspraak toch verzetten? Als je naar het kwaliteit van leven kijkt en je hond niet meer mobiel is, helder is of constant aan de pijnmedicatie zit, echt niet meer zonder kan en je hond echt achteruit ziet gaan, dan is het belangrijk om je opties te bespreken met je dierenarts of een gedragskundige. Je kunt te maken hebben met je hond die gewoon echt ouder aan het worden is of een ernstig ongeluk heeft gehad met blijvende lichamelijke, emotionele of geestelijke schade. Ook is er de kans dat je hond ernstig ziek wordt, zoals bijvoorbeeld kanker of een (aangeboren) aandoening aan de hersenen. Sommige honden zijn nu eenmaal geboren met afwijkingen die het leven aanzienlijk moeilijker maken of zelfs onmogelijk. Zelfs als je hond nog maar een korte tijd in je leven is, is de beslissing ontzettend moeilijk te maken. Ook al is de medische wereld ontzettend ver gekomen in de afgelopen jaren, je kunt het leven van je niet niet blijven verlengen ten koste van de comfort en levenskwaliteit van je hond.

Afscheid 

Kijk vooral naar je hond. Wat denk je dat hij wil in zijn laatste tijd nodig heeft? Veel honden vinden het fijn om omringd te worden door het gezin. Ook komt het voor dat dit misschien te druk kan zijn, waardoor een select aantal mensen beter kan zijn. Als je meerdere honden/dieren in huis hebt kan het ook zeker aan te raden zijn om hen ook afscheid te laten nemen. Dieren hebben ook zeker een rouwproces. Het ene dier kan er beter mee om gaan dan de ander. Maar als je hond wegvalt en je andere dier(en) niet voldoende afscheid kan nemen, kan dit behoorlijk inslaan op de gemoedstand en gezondheid van je andere dier(en). Honden kunnen enorme stress krijgen als zijn vriendje ineens niet meer thuis komt. Ook zullen ze jou verdriet voelen. Veel mensen denken dan een nieuwe hond te introduceren in het gezin. Je vrolijkt je hond er meestal niet mee op door te snel een andere hond in huis te nemen. . Het kan juist het gemis van zijn oude vriend versterken. Dit geldt ook voor jezelf: wanneer je nog rouwt, is het niet verstandig een nieuwe hond aan te schaffen. Het dier komt dan in een gezin terecht waarin veel verdriet is. Dit is geen goede start. Het beste is om te wachten tot je allemaal er écht klaar voor bent. 

Zieke hond, en geen financiën 

Het komt ook zeker in deze tijd voor dat je een zieke of gewonde hond hebt en niet de financiën hebt om hem te ondersteunen of te helpen. Moet je dan de hond in laten slapen? Vroeger werd er dan al snel ja gezegd, dit was namelijk ‘goedkoper’ dan een leven lang medicatie kopen. Nu gelden er andere regels waardoor een hond met voldoende kansen op overleven én leven niet ingeslapen mag worden.
Je hebt goedkopere dierenartsen voor de minima zoals Petsfit. Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen. Wanneer je de financiën echt niet hebt, zou je kunnen kijken naar de fokker of herplaatsing. Er zijn nu verschillende instanties die helpen met de aanschaf van voeding maar ook zeker een paar voor hulp met financiën wanneer het dier hulp nodig heeft. Ze hangen aan elkaar van donaties en fantastische mensen. Je hebt Sterk voor Dieren, Quidem Carus, Bevordering Huisdierwelzijn maar ook GoFundMe. GoFundMe is een crowdfunding website, dit houdt in dat je donaties kunt ontvangen om bijvoorbeeld de operatie van je hond te kunnen betalen. Gelukkig is er steeds meer hulp beschikbaar.

Hond, of nu toch (nog) niet?

Je hond is misschien net overleden, je hebt nog nooit een hond gehad of je gaat op jezelf wonen en je wilt *eindelijk* je eigen hond nemen. Hoe maak je de juiste beslissing? Natuurlijk kan niemand deze beslissing voor je maken. Echter is het een belangrijke keuze waar je goed over na moet denken. Je hoort vaak dat je geen hond in een appartement moet nemen in verband met de ruimte of gebrek aan een achtertuin. Natuurlijk zijn er honden die het wel echt veel beter doen met een tuin en de juiste ruimte. Maar als je nagaat, wat zou beter zijn: een tuin en geen tijd voor je hond of een appartement en de juiste hoeveelheid beweging en hersenwerk in/buiten huis? Iedere hond heeft zijn eigen eigenaardigheden maar ook zeker zijn behoeftes. Sommige honden zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor het drukke stadsleven. Wij krijgen vaak casussen met honden uit het buitenland die geadopteerd worden door gezinnen, midden in de stad. Zij zijn dit leven niet gewend en kunnen vaak maar met heel veel moeite wennen. Sommige honden kunnen niet tegen het drukke gezinsleven of kunnen écht niet los hoe mooi je niet omheinde achtertuin ook is. Heb je op dit moment niet voldoende stabiliteit in je leven voor een hond? Denk aan een verbouwing, emotioneel niet oké bent, onzekerheid of je wel of geen blijvende woning hebt of simpelweg niet voldoende inkomen. Vooral dat laatste is een zere plek voor veel mensen, hier heb ik ook mee te maken gehad. Een hond brengt je naar buiten, liefde en helpt je sociaal te worden! Alleen, wie helpt jou en je hond wanneer hij een poot breekt of een chronische oorontsteking heeft en je hiervoor niet voldoende financiën hebt? Dit moet allemaal geregeld zijn vóór dat je een hond hebt. Natuurlijk kan je thuissituatie of financiële situatie veranderen in de loop der jaren.
Twijfel je of je huis of appartement, of je leven op dit moment geschikt is voor een hond? Je kunt hiervoor altijd contact opnemen met B-Dog.