Skip to main content


Maar natuurlijk zijn er ook gewoon mensen die lekker thuis blijven. Hier in Nederland kunnen we natuurlijk ook gewoon genieten van het mooie weer, lekkere temperaturen én heerlijke wandelingen en activiteiten met je hond. Wij zetten een paar leuke activiteiten op een rijtje:

Het water

Of het nu het strand is, een meer of een rivier, in Nederland hebben we genoeg (rustige) plaatsen met schoon zwemwater. Kijk wel eerst naar bijvoorbeeld het overzicht op www.zwemwater.nl voor schoon en veilig zwemwater. Veel honden kunnen heel het jaar door zwemmen zonder last te hebben van lagere temperaturen. Het leuke van hogere temperaturen is dat wij ook mee het water in kunnen! Sommige honden kunnen vanwege hun bouw niet zwemmen en zichzelf niet boven water houden, let dus altijd goed op je hond wanneer deze los bij het water loopt. Neem wel altijd een fles drinkwater mee, zo weet je zeker dat het water wat je hond drinkt ook wel echt drinkbaar is. 

Zwembadje

Ook een zwembadje in je tuin kan een leuke activiteit zijn, meer plaatselijk in je eigen (achter)tuin. Je hond hoeft natuurlijk niet te zwemmen, dus een klein en laag zwembadje kan al voldoende verkoeling zijn. Pootje baden of knakworstjes happen uit het water kan al ruim voldoende zijn! Zorg wel dat je het water voldoende ververst, het is en blijft toch stilstaand water.

Wandelen

Overdag kunnen de temperaturen erg oplopen, vandaar dat veel mensen hun ramen ’s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends openzetten om de boel af te koelen. De beste tijden om te gaan wandelen is dan ook later in de avond of vroeg in de ochtend. Dan kun je er dus voor kiezen om lekker in de bossen te gaan wandelen of misschien wel het terrein waar gisteren een markt heeft gestaan. Zo is zowel het lichaam als het hoofd blij en voldaan!

Kamperen

Iets wat ik ook al eens heb gedaan in eigen tuin, kamperen. Wanneer je een hond hebt die niet kan/mag traplopen, zou je gewoon een keer een tent in je eigen tuin kunnen zetten en kamperen met je hond! 

Als je weggaat met je hond, neem altijd vers drinkwater mee en vooral met warmere temperaturen, beperk inspanningen. Ga dus niet fietsen met je hond wanneer de temperaturen boven de 15 c komen, een hond is al snel oververhit.

Verkoelende lekkernijen

Maak ook wat lekkere verkoelende lekkernijen voor en met je hond. Omdat je ze maakt voor je hond, kan hij ze immers ook proeven terwijl je ze maakt. Geef je hond géén ijsklontjes, deze kunnen vastplakken aan de binnenkant van de bek van je hond. Dit kan voor wondjes zorgen, en de kou voor shock. Pureer wat meloen of aardbeien met een beetje water, doe deze in een ijsblokjesvorm en smeer er wat pindakaas op. Of maak wat kokos lekkernijen door kokosolie zacht ze laten worden, deze in druppels of koekjesvorm op een plaat te gieten en dan in de vriezer te leggen. Goed voor de huid én vacht. Je kunt ze nadat ze hard zijn ook in de koelkast bewaren. Of misschien toch ijsjes op een stokje? Vul wat plastic bekertjes of ijsblokjesvormen met plantaardige yoghurt, meng hier nog wat stukjes fruit of groente doorheen en steek een hondenkoekje als stokje in het mengsel. Even in de vriezer en voilà, ijsjes! Wat ik zelf vaak ook deed was stukjes appel of ander fruit in het hondenzwembad gooien en de hond deze eruit laten happen. Kijk altijd naar wat je hond mag hebben, kan hebben en ga vooral niet over de grenzen van je hond heen. Probeer wat recepten uit en smullen maar!