Skip to main content

Je koopt of adopteert een hond en je denkt: ik moet ook een hoop speeltjes hebben! En ja, speeltjes zijn uiteindelijk ontzettend leuk om in huis te hebben. Maar wat je jezelf ook vertelt, je hond heeft geen knuffel in 9 verschillende kleuren te hebben. Ook als je hond uitgekeken is op zijn huidige speeltjes, je hoeft niet direct nieuwe te kopen:

Alles wat routine is, verliest uiteindelijk zijn glans. Dit geldt ook voor speeltjes. Je kunt een paar speeltjes binnen bereik houden voor je hond, en een paar buiten bereik. Switch de speeltjes iedere paar weken met elkaar, en de oude speeltjes voelen weer als nieuw voor je hond.

Ook iedere dag hetzelfde eten krijgen is uiteindelijk ook saai. Nu hoef je niet naar de winkel te rennen en verschillende smaken voer te halen. Je kunt ook wanneer je kookt voor jezelf kleine stukjes kip, kalkoen of rund apart leggen voor je hond! (let uiteraard wel op allergieën én geef geen gekookte/gebakken botten!)

Als je bent zoals mij praat je veel tegen je hond, wat natuurlijk super is voor jullie connectie. Maar wissel ook eens af: probeer soms eens niets te zeggen. Het is vermoeiend voor je hond om de hele dag te moeten ontcijferen wat je bedoelt. Je stem verandert de hele dag door in toon, je gebruikt inconsequente woorden en volume. Ook stilte kan een érg goedkope manier zijn om je hond een plezier te doen.

Een wandeling naar een nieuwe plaats, of een plaats waar je al even niet geweest bent. Er zullen in de tussentijd veel andere dieren en mensen zijn geweest. Nieuwe geuren! Dit kan ook de dag na een weekmarkt zijn. Er zijn zo ontzettend veel vreemde (en lekkere) geuren, je hond kan hier heel erg van genieten.

Bewust aanraken of zelfs een massage. Het is sowieso belangrijk om je hond om je hond aan te raken op bijvoorbeeld zijn poten en koppie zodat hij kan wennen. Dat is fijn voor als je de nagels moet laten doen of op consult moet bij een dierenarts of therapeut. Maar écht bewust aanraken kan ook helpen om meer contact te krijgen met je hond, parasieten te vinden én om eigenaardigheden en warme plekken op het lichaam van je hond te ontdekken. Zo weet je eerder of je hond ergens last van heeft.