Skip to main content

Zoek je naar informatie over preventie van gezondheidsklachten en/of gedragingen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Lees snel verder!

Entingen

Entingen bij zowel mensen als honden zorgen dat we beschermd zijn tegen ziektes, het is net zo belangrijk als gezonde voeding, drinkbaar water en voldoende beweging. Dit alles, om ons gezond te houden. Met het vaccineren van je hond bescherm je niet alleen je eigen hond(en), maar ook die van anderen. Toch is het zo, dat wanneer je je hond keurig ieder jaar opnieuw laat vaccineren, dat er een kans is dat deze niet allemaal aanslaan. Het kan dus voorkomen na een enting alsnog niet  beschermd is, of juist al wel voldoende afweerstoffen heeft waardoor de kans op bijwerkingen toeneemt. Vaccins zijn een belasting voor het lichaam. De hulpstoffen in het vaccin zijn vaak niet mis en het immuunsysteem moet aan de slag om antistoffen aan te maken. Dit is keer op keer een aanslag op het immuunsysteem. 

Je kan je nu afvragen, moet je nu wel of niet vaccineren? Jazeker! Alhoewel het beste en het gezondste is om je hond te titeren. Dit kan bij steeds meer dierenartsen, deze link heeft alle up-to-date adressen: shorturl.at/glJN5

Wat is titeren?

In het kort: Door middel van een druppeltje bloed af te laten nemen en deze te laten testen kunnen de afweerstoffen in het bloed gemeten worden. De test helpt het falen van vaccinatie te verminderen, de bijwerkingen van over-vaccinatie te voorkomen en helpt eigenaren en dierenartsen om weloverwogen vaccinatie beslissingen te nemen. 

Het kan na een test voorkomen dat een hond wel beschermd blijkt te zijn voor bijvoorbeeld parvo en distemper, maar niet voor HCC ook al heeft je hond wel hiervoor een vaccinatie gekregen. Er is altijd een kans dat deze niet aanslaat en dus niet volledig beschermd is. Hierdoor kun je dus specifiek laten vaccineren voor alleen HCC zodat de kans op over-vaccineren minimaal blijft. Door middel van titeren kan ook gezien worden hoe lang je hond nog beschermd is, waardoor het dus kan voorkomen dat je hond meerdere jaren niet gevaccineerd hoeft te worden! Er worden veel honden iedere 3 jaar voor nog eens 3 jaar afgetekend. Ik persoonlijk ken zelfs een hond die vanaf het nest getiterd is, 6 jaar oud is en nooit een enting nodig heeft gehad! 

Maternale antistoffen

Pups worden in het nest normaal vanaf 6 weken, om de 3 weken gevaccineerd omdat bekend is dat maternale antilichamen ervoor kunnen zorgen dat een vaccinatie niet aanslaat. Door om de drie weken geënt te worden, bestaat de kans dat er eentje pakt.

Het probleem zit hem in het feit dat de meeste pups al op 12 weken hun laatste vaccinatie krijgen toegediend. Doordat de maternale immuniteit tot 20 weken en soms nog langer kan aanhouden, slaat de vaccinatie niet aan en is er een grote kans dat ze vervolgens onbeschermd rondlopen tot de volgende vaccinatie, die op de leeftijd van 1 jaar wordt gegeven. Je denkt dan dat je hond door deze vaccinatie beschermd is, terwijl hij nog steeds gevaar loopt om ziekten op te lopen en te verspreiden.

Gezondheidscheck

Eens per jaar naar de dierenarts voor een gezondheidscheck is belangrijk! Ja, je bent ieder jaar geld kwijt voor een consult. Maar het alternatief is dat iets cruciaals misschien niet op tijd opgemerkt wordt waardoor je hond misschien stilletjes lijdt wat misschien hartstikke voorkomen kon worden. De meeste ziektes kunnen op een vroeg stadium al opgespoord worden doordat je hond van top tot teen wordt onderzocht.

Wanneer je een vaste dierenarts hebt gevonden waar je tevreden mee bent, is er het voordeel dat ze uiteindelijk je hond leren kennen waardoor afwijkend gedrag of gezondheidsproblemen sneller kunnen opvallen. Het andere voordeel is dat er een grote kans is dat je hond minder stress ervaart doordat ze deze persoon natuurlijk al kennen, en misschien zelfs wel héél leuk vinden. Hierdoor gaat je hond misschien wel veel rustiger mee. 

Teken, vlooien en wormen

April t/m oktober wordt ook wel het tekenseizoen genoemd doordat ze weer actief worden, en de kans groter is om gebeten te worden. Door dierenartsen wordt geadviseerd om producten met insecticide te gebruiken en op de hond te druppelen, vlooienband of om oraal in te nemen. Hierdoor gaan de vlooien en teken dood kort nadat zij de hond gebeten hebben. Persoonlijk gebruik ik deze producten liever niet doordat er dus insecticide in het lichaam van een hond terecht komt. Het is een kleine hoeveelheid, maar door deze over de loop van een hond zijn leven ieder maand te blijven geven, kan dit al snel opstapelen. Veel honden zijn ook nog eens erg gevoelig voor de bestanddelen in dit soort producten. Sommige zijn ook al jaren in het nieuws doordat de bijwerkingen ontzettend hevig kunnen zijn en soms zelfs een hond neurologische aandoeningen kan geven. 

Natuurlijk zijn vlooien of een tekenbeet ook niet zonder gevaar! Dus hoe bescherm je je hond als je dit soort producten liever niet wil gebruiken? 

Gelukkig komen er steeds meer middelen op de markt. Wijzelf staan achter: STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie. Dit product is geheel zonder gifstoffen en veilig voor honden en de honden zelf hebben profijt van de rustgevende oliën zonder de neus te bombarderen. Teken en vlooien hebben wél een hekel aan de ingrediënten waardoor zij geen interesse hebben en op afstand zullen blijven. Ook verse knoflook kan helpen. Let hierbij wel dat honden met reeds bestaande anemische aandoeningen of bij jonge puppy’s wiens immuunsysteem nog in ontwikkeling, geen knoflook krijgen vanwege het effect dat knoflook heeft op de rode bloedcellen. Bij gezonde honden kan het werken tegen teken en vlooien, hoogstwaarschijnlijk dankzij de geur. Honden zullen niet 100% beschermd zijn, maar omdat verse knoflook ook een boost geeft aan het immuunsysteem en antimicrobieel is, kan het ook zeker geen kwaad. 

Teken

Doordat teken ontzettend klein kunnen zijn, vooral wanneer zij nog niet gevoed hebben, is het niet altijd even makkelijk om ze op te merken. Vooral niet als je een hond hebt met veel haar of gewoon een grotere hond met meer oppervlakte! Na iedere wandeling is het aan te raden om je hond op de meest voorkomende plaatsen na te kijken. Teken zitten graag op kale plaatsen zoals de oksels, oren, het kruis en op de kop. Teek gevonden? Verwijder deze met een speciale tekentang. Als je geen tang hebt kun je deze ook verwijderen met een pincet al zul je een stuk voorzichtiger moeten zijn omdat een pincet scherper is. Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel los komt. Wanneer je de teek bij het lichaam pakt in plaats van bij de aanhechting van de huid is er een kans dat de teek zijn ‘vloeistoffen’ leegt in de hond. Net datgene wat het gevaarlijkste is aan een teek. Omdat een teek in de huid heeft gezeten, zit er een klein wondje. Het is daarom raadzaam om deze te ontsmetten, of in ieder geval goed schoon te maken. Let na een tekenbeet altijd op symptomen voor ziekte zoals weinig eetlust, koorts, pijn, stijfheid en of de hond trager is. Een teek draagt veel gemene en gevaarlijke ziektes mee. 

Vlooien

Als je hond vlooien heeft opgelopen is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Een vlo legt tientallen eieren die tussen 1 en 10 dagen alweer uitkomen. Ze kunnen zich ontzettend snel voortplanten. De eerste symptoom is jeuk, de hond zal beginnen met veel te krabben. Als de hond veel meer krabt dan voorheen, is het slim om zijn vacht na te kijken. Zie je zwarte korreltjes? Het zijn waarschijnlijk uitwerpselen van vlooien. Om erachter te komen of de hond vlooien heeft, kun je hem het best kammen met een vlooienkam. Je kunt de vlooien eventueel zien kruipen. Heeft je hond vlooien? Dan is het ook belangrijk om de omgeving te behandelen. Vlooien kunnen nog weken lang eitjes rondom je huis hebben liggen waardoor je eindeloos bezig bent met je plaag te behandelen. Om je hond én omgeving te behandelen kun je Organimal proberen. Hier zit gezuiverde diatomeeënaarde in. Dit wordt al jarenlang gebruikt bij vee tegen allerlei soort ongedierte en wordt nu ook steeds meer gebruikt voor bestrijding bij huisdieren. Vlooien en teken kunnen hier ook niet resistent voor worden. Het droogt de vlooien uit waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Je zal wel een langere periode bezig zijn met behandelen doordat het niet doordringt in de eierschalen van de eitjes. Het is veilig, maar de bestrijding kan langer duren. 

Als een hond eenmaal vlooien heeft kun je ook beginnen met preventieve middelen zoals STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie, gewoonweg doordat je het lichaam van je hond onaangenaam maakt waardoor ze vertrekken voor “groenere weiden”. 

Als alternatief of toevoeging kun je ook hondenshampoo gebruiken.

Omgeving

Om je huis op een natuurlijke manier te behandelen tegen vlooien is je beste vriend de ouderwetse poetslap en stofzuiger: poetsen poetsen poetsen. Het kan helpen om tapijten, kussens en hondenkussens tijdelijk uit de ruimte te halen zodat er minder verstopplekken zijn. Er zijn chemische alternatieven die makkelijker en sneller werken, echter is dit niet zonder gevaar voor mens en dier. Diatomeeënaarde zou je ook kunnen rondstrooien door je huis heen, al kan dat nogal stoffig zijn. Dit zou je een tijd moeten laten liggen voordat je het opruimt.

Wormen

Helaas bestaat preventief ontwormen niet, want een ontwormingsmiddel werkt alleen tegen de op dat moment aanwezige wormen. Het middel is ook maar een bepaalde periode in staat wormen te doden en daarna kan een hond gewoon weer besmet raken. Het beste wat je kunt doen is op te letten wat je hond te eten krijgt en/of buiten van de grond af eet, en de ontlasting zo nu en dan na te kijken. Echter, wanneer je hond ontlasting eet van andere honden of vers on-verhitte vlees eet is het belangrijk om de ontlasting zeer goed in de gaten te houden of zo nu en dan ontlasting op te sturen. 

Wormen kun je herkennen aan witte eitjes in de ontlasting, wormen in de ontlasting, jeuk aan de achterkant en/of aan afvallen terwijl de hond normaal of juist meer begint eten. Als je hond uiteindelijk wormen blijkt te hebben is het het beste om naar de dierenarts te gaan voor advies. Verschillende wormen betekenen verschillende behandelingen. 

Beweging en fysio

Ik had laatst een gesprek bij de fysiotherapeut en ze stonden er versteld van dat er ook fysiotherapeuten zijn gespecificeerd in honden. ‘Ja, mensen willen op iedere mogelijke manier geld verdienen!’. Kennelijk is het raar dat honden ook specialisten nodig kunnen hebben goed in hun vel te zitten, mobiel te zijn en ook te blijven. 

Wanneer wij pijn hebben kunnen wij onszelf een limiet geven hoeveel wij bewegen op een dag. Je kunt zeggen, vandaag heb ik last van mijn voet, dus ik doe rustig aan! We kunnen dit ook duidelijk maken door onze woorden te gebruiken. 

Honden hebben deze optie natuurlijk niet, en sommige honden zijn ook erg goed in het maskeren van pijn. En dan heb je nog dat sommige mensen moeite hebben met de lichaamstaal van hun honden goed te interpreteren. Terwijl wij even rustig aan kunnen doen, zal een hond er toch even uit moeten en de wandeling af moeten maken.

Als ik misstap en ik hierdoor last krijg van mijn been of rug, is er een grote kans dat ik hiervoor naar de fysio ga voor een behandeling. Vooral ook om te zorgen dat het niet erger wordt naarmate ik hier langer mee loop. Heb je zelf ooit meegemaakt dat je een hond en zijn begeleider ziet lopen en zijn hond misschien wel heel erg enthousiast wordt van een situatie of deze juist spanning veroorzaakt? Grote kans dat deze dan in de riem hangt. Vooral wanneer deze een halsband draagt is er kans op schade. Als dit keer op keer gebeurt kan dit opbouwen naar iets wat in de loop der tijd heel pijnlijk kan worden. En alhoewel je met een goed zittend tuig al heel veel lichamelijk leed kunt voorkomen, kan het toch zijn dat er net te hard of te vaak in het tuig gehangen kan worden. 

Ik heb artrose in mijn rug, en ik vind mijzelf een vriendelijk persoon maar op een erg slechte dag kan ook ik een kort lontje hebben en uitvallen! Ik zorg ervoor dat ik preventief bij de fysiotherapeut blijf komen zodat ik zo min mogelijk slechte dagen heb. 

Een gezondheidscheck bij de dierenarts is goed maar een gezondheidscheck en een check van het bewegingsgestel nog beter! Dit kan uiteindelijk zorgen dat je langdurige klachten en pijn voorkomt, waardoor je op zijn tijd ongewenst gedrag gelinkt aan lichamelijke klachten voor blijft. 

Als laatste geven we 5 tips voor de preventie van ongewenst gedrag!

Stil(staan)

Spannende situatie! Leuke situatie? Of gewoon even de situatie afwachten? Het kan voorkomen dat je hond stilstaat en het lijkt alsof je hond niets aan het doen is. Toch is het op dit soort momenten erg belangrijk dat je je hond gewoon eventjes met rust laat, en laat staan. Door van een afstandje naar de situatie te kijken kan al veel ‘probleem’ gedrag voorkomen worden. De hond krijgt de tijd om de spanning af te bouwen of ervoor te kiezen om de situatie uit de weg te gaan. Ook een stille wandeling is zo ontzettend rustgevend voor beide, en zorgt voor minder (extra) prikkels. (En misschien hoor je nog wel een mereltje zingen!)

Managen

We proberen van nature alles in ons leven te managen, helaas ook onze honden. Wanneer zij eten, drinken, naar buiten gaan of spelen met andere honden: wij beslissen bijna alles in het leven van onze honden. Natuurlijk zijn er met alles positieve en negatieve kanten, je kunt voorkomen dat je hond in een situatie terecht komt waar hij moeite mee heeft. Laat wat meer los en je zult zien dat een hond zelf ook goed kan inschatten met welke hond hij wel of niet wil/kan spelen of omgaan. Wij geven immers ook niet ieder mens die wij ontmoeten een handje. Laat de wandelingen over aan je hond, laat hem eens bepalen welke richting hij in wil lopen. Zo leert een hond ook meer zelfredzaam te zijn. 

Ruimte

Wanneer je hond moeite heeft met andere honden, andere honden spannend vind of juist erg enthousiast wordt van andere honden kan het in je voordeel werken om afstand te houden en er een barrière tussen te zetten. Een barrière kan een stuik, auto of mens zijn, of andere objecten. Ze kunnen elkaar nog steeds ruiken en van een afstand kennismaken, maar dan zonder de opbouwende stress. Zo kun je voorkomen dat jou hond of de andere hond uitvalt en dus een negatieve ervaring voorkomen. 

Lengte lijn

Veel honden lopen van nature sneller dan de mens, maar dat is niet de enige reden waarom een 1,5 meter lijn te kort zou zijn. Met een langere lijn van minstens 3 meter kan je hond zijn eigen tempo bepalen wat ook weer rustgevender is voor jullie beiden. Honden snuffelen ook graag, en met een korte riem gaat dit veel lastiger en staat deze al sneller strak. 

Snuffeltijd

Eigen tijd voor je hond! Wij lezen wel eens een lekker boek, scrollen door Facebook of Instagram in onze eigen tijd. Je hond krijgt een meer voldaan gevoel na de wandeling en zal rustiger zijn tijdens de wandeling zelf wanneer zij de kans krijgen om te snuffelen. En de hond leert ook meer met de neus te werken en minder met alleen het zicht. De combinatie van de twee zorgt voor een meer accurate manier om situaties te bepalen.

Extra tip! Ken je de Slow Dog Movement al? Zij zijn er helemaal voor om de connectie tussen mens en hond te versterken.  https://www.facebook.com/slowdogmovement.Events/

Lindy | B-Dog