Skip to main content
GedragPuppy

Niet met 8 weken naar puppycursus, waarom eigenlijk?

De meeste pups komen met 8 weken in hun nieuwe huis. Honden zijn op die leeftijd nog echte ‘baby’s’ en de balans tussen teveel en te weinig prikkels is erg lastig. Ze laten zich ook nog eens makkelijk overhalen om te spelen of gek te doen.

Of het nou is omdat het ‘altijd zo geweest is’, omdat we denken dat het zo moet of omdat we het om ons heen horen als advies (al dan niet van een hondenschool): de meeste mensen zoeken een puppycursus om meteen na thuiskomst te kunnen beginnen.
Bij B-Dog pakken we dat anders aan.

Waarom beginnen jullie dan later?

Voor een pup die net weg is uit zijn vertrouwde omgeving, weg bij zijn moeder en nestgenoten, is het al een hele uitdaging te wennen aan zijn nieuwe thuis. Daar waar wij denken: ‘eindelijk is hij thuis’, begint voor de pup een enorm avontuur met bijna alleen maar nieuwe dingen. Dat avontuur is dubbel spannend, want de hersenen van je pup zijn nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat hij niet de verwerkingscapaciteit heeft van een volwassen hond. En zelfs voor een volwassen hond zou het een uitdaging zijn (zie ik zelf aan mijn herplaatser) om dan ook nog meteen aan een cursus te beginnen!

Om prikkels (positief én negatief) goed te kunnen verwerken, slaapt een pup veel meer dan een volwassen hond. Daar moet hij wel de kans toe krijgen. Stel je je pup te snel bloot aan (te) veel prikkels, dan wordt zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van slaap slechter en heb je al gauw een drukke pup in huis die allerlei ‘kattenkwaad’ uithaalt en niet meer tot rust te krijgen is. Dit zien we vaak in een vicieuze cirkel gaan.

Omdat we bij B-Dog liever voorkomen dat vervelend en overprikkeld gedrag ontstaat, gaan we heel rustig te werk en gaan we pas iets doen als de pup er aan toe is. En dat is nog geen buitenles met 8 weken. Zo leggen we de basis voor een stabiele volwassen hond. En willen we dat niet allemaal?

“Ja maar, hoe weet ik dan in die eerste periode of ik het goed doe en komt het dan wel goed met mijn pup?

De puppycursus van B-Dog heeft naast de buitenlessen 3 extra’s (inbegrepen!):
– De online leeromgeving (direct beschikbaar na betaling)
– Een les aan huis als je pup pas bij je is

– Mogelijkheid tot korte vragen via mail of whatsapp
Door deze hulpmiddelen kun je de eerste 4 weken (ongeveer) je lekker richten op het genieten van je pup, maar sta je er absoluut niet alleen voor!

Kortom, gun je puppy (die echt nog maar een baby is met 8 weken) de rust in de eerste periode, en laat je bij B-Dog begeleiden door gedragsdeskundigen die hondenwelzijn altijd op nummer 1 zetten!

Praktische informatie over de cursus vind je hier!

2 Comments

 • Rita Kappel schreef:

  Goedemiddag, ik heb een pup, en wil graag op les. Ze is nu 9 weken en heet indi. Het is een Mechel. Dus met 12 weken mag ik dan komen? Hoe moet ik me inschrijven? Ze krijgt nog eerst al haar inentingen. Wij vinden dit heel spannend. Ik hoor graag van jullie terug. Met vriendelijke groet, m Kappel.

  • Barbara Dorren schreef:

   Hallo Rita, gefeliciteerd met de pup! We zien je graag bij onze cursus.
   Inschrijven gaat via de contactpagina. Lees ook even de informatie en startdata op de pagina over de puppycursus. De cursus die in Eindhoven op woensdagmiddag wordt gegeven begin mei past denk het beste bij de leeftijd van je pup. Wil je meer informatie of even bellen? Dat kan altijd. Onderaan elke pagina staan mijn contactgegevens!

Leave a Reply