Skip to main content

Al vanaf de eerste les hamer ik erop dat het belangrijk is dat je hond veel snuffelt. In deze theorie gaan we wat dieper in op de achtergrond van het zintuig reuk.

Optimisme

Onderzoek heeft uitgewezen dat honden zeker een derde deel van de tijd aan het ruiken/snuffelen zijn. Ook kwam er uit dat honden die veel de kans krijgen en zelfs gestimuleerd worden te snuffelen, veel optimistischer zijn over toekomstige keuzes in hun leven. Dat klinkt heel groot, en dat is het ook. We hebben dus de mogelijkheid om onze honden zich beter te laten voelen over toekomstige situaties!

Het bereiken van iets door middel van het zintuig geur maakt een hond dus erg gelukkig, het stimuleert namelijk een belangrijke emotie: onderzoeken ofwel nieuwsgierigheid. 

Als je nadenkt over waarom een hond blij wordt van zijn neus volgen, komen we op de meest simpele verklaring: een hond gebruikt zijn neus van nature om ofwel eten op te sporen, ofwel een potentiële partner te vinden. Vanuit evolutionair oogpunt komt hier een grote motivatie bij kijken!

Net zoals bij mensen zit herinnering vaak aan geur vast, of andersom, net van welke kant je het bekijkt. Het lijkt erop dat het bij honden nóg dichter bij elkaar kan liggen, omdat letterlijk dat deel van de hersenen dichterbij het ’emotiedeel’ zit.

Je hond snuffelt dus een behoorlijk aantal uren op een dag. Maar wat doet hij dan met die geur? 

Er wordt een heel verhaal duidelijk voor hem als je hond zijn neus gebruikt. Zo kan hij weten welke diersoort, welk individu, in welke staat (gezond, loops) daar geweest is, maar ook in welke richting en hoe lang geleden. Vanuit jacht en voorplanting is dit natuurlijk belangrijk: Is het de moeite waard om een spoor van een paar dagen geleden te volgen? Is het de moeite waard om een spoor van een heel gezond dier te volgen (immers is dat een minder makkelijke prooi)? Wil ik wel een spoor volgen van een andere (intacte) reu als ik dat zelf ook ben? En is het veilig voor me, als dat geurspoor heel recent is, om die kant op te lopen?

Dit laatste is een van de redenen dat het zeer belangrijk is om onze hond zo vaak mogelijk de keuze te geven waar hij heen wil lopen!! 

Maar ook objecten die ergens anders zijn geweest vertellen een heel verhaal. Zo zijn autobanden een typisch voorbeeld. Natuurlijk zal er ook een andere hond ooit tegenaan geplast hebben. Maar er is veel meer informatie te halen uit een autoband. Op een vergelijkbare manier brengen moederhonden de eerste geuren mee terug uit de buitenwereld, als de puppy’s zelf nog niet het nest uit gaan. Dát is hun eerste kennismaking met de buitenwereld!
In het verlengde hiervan hebben we de verrijkte omgeving met jullie gedaan!

Dus, hoe meer informatie een hond heeft over zijn omgeving, hoe zekerder hij zich voelt over wat er zich afspeelt of heeft afgespeeld. Maar dat woord ‘hond’ in de vorige zin kunnen we net zo goed vervangen door het woord ‘mens’. Het verschil zit hem in de manier waarop honden en mensen deze informatie tot zich nemen. Daarom moeten wij honden de ruimte geven om dat op hun eigen manier te doen. Wij zullen waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen hoe zij geur ervaren, maar het bewijs is er dat het nut heeft om het leven van honden te verrijken met geuren en sporen.

De neus van de hond, niet alleen gevoelig voor geuren, maar ook bij aanraking een zeer gevoelige plek!

Nog een paar tips over geur voor in huis, waar je wellicht niet bij stil hebt gestaan:

  • Verdampers, luchtverfrissers, parfum. Deze geuren zijn vaak al erg indringend voor ons, laat staan voor de gevoelige neus van je hond. Staat zo’n ding ook nog eens vlak bij de enige slaapplek (of erger: bench) van de hond, dan kan dat een enorme invloed hebben op de hond.
  • Insecticiden en verjagers (bijvoorbeeld citronella) die wij amper ruiken, kunnen heel heftig zijn voor de gevoelige neus van de hond, en soms ronduit gevaarlijk. Denk ook aan verjagers die werken op basis van geluid (wat wij niet horen).
  • Schoonmaakmiddelen hebben allerlei parfums toegevoegd. Na het dweilen bijvoorbeeld blijft deze geur een tijd hangen. Honden wassen ook nog eens hun poten en krijgen zo onnodig ongezonde stoffen en geuren binnen. Mijn advies is om zo veel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken zonder parfum!
  • Bedenk bij al deze dingen dat de hond niet weg kan van de geur waar wij ons huis in ‘dopen’. Hij kan het niet aangeven, én kan zich er niet aan onttrekken.